Αντιμετώπισε τις ιδεοληψίες και τους ψυχαναγκασμούς σου και ζήσε μία ζωή ενσυνείδητη
- maryantoniad
- 19 Φεβ 2024
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (Obssesive Compulsive Disorder) είναι μία ψυχική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με το DSM-5, το εγχειρίδιο των διαγνωστικών κριτηρίων της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Ένωσης, από επανειλημμένες, επίμονες σκέψεις, παρορμήσεις ή εικόνες, οι οποίες βιώνονται από το άτομο κατά τη διάρκεια της διαταραχής ως παρείσακτες και απρόσφορες, ενώ προκαλούν σε αυτό έντονο άγχος ή ενόχληση.

Το άτομο, στην προσπάθειά του να αποσβέσει το επώδυνο ψυχικό υλικό, το οποίο βρίσκεται πίσω από αυτές τις παρεισφρυτικές ιδεοληψίες προσπαθεί να τις αγνοήσει ή να τις εξουδετερώσει με κάποια άλλη σκέψη ή πράξη, εκτελώντας έναν ψυχαναγκασμό. Οι ψυχαναγκασμοί μπορεί να περιλαμβάνουν επαναληπτικές συμπεριφορές (π.χ. πλύσιμο χεριών, τακτοποίηση, έλεγχος) ή νοερές πράξεις (π.χ. προσευχές, μετρήσεις, σιωπηρές επαναλήψεις λέξεων), οι οποίες αποβλέπουν στην αποτροπή ή στην μείωση της ενόχλησης ή στην αποτροπή κάποιου απευκταίου γεγονότος ή κατάστασης. Οι συμπεριφορές, αυτές, ωστόσο, ή οι νοερές πράξεις δεν συνδέονται με ρεαλιστικό τρόπο με αυτό για το οποίο έχουν σχεδιαστεί να εξουδετερώσουν ή να αποτρέψουν ή είναι σαφώς υπερβολικές.
Οι ιδεοληψίες ή οι ψυχαναγκασμοί απαιτούν περισσότερο από μία ώρα την ημέρα από το άτομο, είναι αντιληπτά από εκείνο ως υπερβολικά και μπορεί να προκαλέσουν κλινικά σημαντική ενόχληση ή έκπτωση στην κοινωνική, επαγγελματική ή άλλες σημαντικές περιοχές της λειτουργικότητας του ατόμου.
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και η Κλινική Υπνοθεραπεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν το άτομο με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή αποτελεσματικά, ώστε εκείνο να μπορεί να έχει τον έλεγχο, τόσο των εμμονικών του ιδεών, σκέψεων, εικόνων, όσο και των ψυχαναγκαστικών του συμπεριφορών. Μέσα από την ψυχοεκπαίδευσή του, ειδικότερα, και μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένων τεχνικών, όπως είναι η διαφραγματική – κοιλιακή αναπνοή, οι ασκήσεις χαλάρωσης, το άτομο μαθαίνει να διατηρεί όσο περισσότερο γίνεται ενεργοποιημένο το παρασυμπαθητικό νευρικό του σύστημα, το σύστημα, δηλαδή, της χαλάρωσής του. Το σύστημά του, έτσι, παραμένει όσο το δυνατόν περισσότερο ήρεμο, ενώ μπορεί να προσαρμόζεται στις καταστάσεις που θα μπορούσαν άλλοτε να το αναστατώσουν. Καθώς πλέον το σώμα του ατόμου είναι ήρεμο οι σκέψεις ηρεμούν. Σώμα και πνεύμα, άλλωστε, συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.
Το άτομο μαθαίνει, ακόμη, να σκέφτεται και να λειτουργεί ενσυνείδητα. Μαθαίνει να κάνει ένα βήμα πίσω από την καθημερινότητά του, να εστιάζει στον εαυτό του και στον ρυθμό της αναπνοής του, να παρατηρεί τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του και τις συμπεριφορές του, να αναγνωρίζει τις τυχόν διαστρεβλώσεις σε αυτά και μέσω της Γνωσιακής και Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας να τα μετατρέπει σε πιο ρεαλιστικά και πιο λειτουργικά.
Μέσω της Κλινικής Υπνοθεραπείας το άτομο μπορεί να επικεντρώνεται και πάλι στον εαυτό του. Όντας σε κατάσταση ύπνωσης, δηλαδή, βαθιάς χαλάρωσης, ο υποσυνείδητος νους του ατόμου – εκεί όπου βρίσκονται αποθηκευμένα τα πάντα, όλη του η ζωή είναι αποθηκευμένη εκεί – επαναπρογραμματίζεται. Βασικοί νευροδιαβιβαστές, όπως π.χ. ο νευροδιαβιβαστής της ντοπαμίνης – των κινήτρων, της συμπεριφοράς και της διάθεσης – και της σεροτονίνης – της διάθεσης – ρυθμίζονται. Γίνονται, σύμφωνα και με αποτελέσματα ερευνών, λοιπόν, σημαντικές νευροβιολογικές αλλαγές.
Το άτομο, πιο συγκεκριμένα, αποκτά νέα μάθηση, νέα γνώση μέσα από τα ειδικά για αυτό γραμμένα υπνοθεραπευτικά σενάρια. Τα σενάρια αυτά περιλαμβάνουν όλα όσα είχαν αναφερθεί στις συνεδρίες, όπως επίσης, και τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στην γνωσιακή αναδόμηση, στην αντικατάσταση των αρνητικών, μη ρεαλιστικών σκέψεων με πιο ορθολογικές και στην μετατροπή των δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών σε πιο προσαρμοστικές. Περιλαμβάνουν, επίσης, τεχνικές που βοηθούν στην εστίαση στο εσωτερικό σημείο ελέγχου του εαυτού, όπως την κοιλιακή – διαφραγματική αναπνοή και ασκήσεις χαλάρωσης. Τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να σκέφτεται και να λειτουργεί περισσότερο ενσυνείδητα. Τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν το Ενήλικο Εγώ να γυρίσει πίσω, ώστε να αγκαλιάσει το εσωτερικό παιδί, να το απαλλάξει από τα δυσφορικά του συναισθήματα και να δώσει σε αυτό όλη την φροντίδα και την αγάπη που από πολύ καιρό περιμένει.
Η Γνωσιακή, συνεπώς, Συμπεριφορική Κλινική Υπνοθεραπεία είναι το συνθετικό αυτό παγκοσμίως αποτελεσματικό επιστημονικό μοντέλο, το οποίο σε συνδυασμό, σε κάποιες περιπτώσεις, και με φαρμακευτική αγωγή, συνιστώμενη από γιατρό, θα μπορούσε μέσα από μία πληθώρα τεχνικών να βοηθήσει το άτομο να δημιουργήσει τον νέο, ανανεωμένο του εαυτό. Τον εαυτό που θα μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις εμμονές του, θα σκέφτεται περισσότερο λογικά και ενσυνείδητα, θα συμπεριφέρεται και θα προσαρμόζεται στις διάφορες καταστάσεις της ζωής με ευελιξία και με προσαρμοστικότητα.
コメント