top of page

Θεραπευτικές Ομάδες

Με τη βοήθεια της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Κλινικής Υπνοθεραπείας, της Μορφολογικής Θεραπείας/Θεραπείας Gestalt και της Υπαρξιακής Θεραπείας

Staff Meeting

''Συναντώντας το Εσωτερικό σου Παιδί''

Το εσωτερικό παιδί έχει σχέση με το εκεί και τότε, με το παρελθόν και με τα όσα έχουμε βιώσει κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας. Αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μας, καθώς εμπεριέχει εμπειρικά βιωμένα γεγονότα και συναισθηματικά βιωμένες καταστάσεις, που έχουν συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της συναισθηματικής μας, αλλά και της συμπεριφορικής μας απόκρισης απέναντι στις διάφορες καταστάσεις και στα γεγονότα της ζωής μας.

Το οικογενειακό πλαίσιο μέσα στο οποίο μεγαλώνουμε από την ηλικία 0 και μετά μπορεί, λοιπόν, να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του ουσιαστικού κομματιού του εαυτού μας˙ στην ανάπτυξη του εσωτερικού μας παιδιού. Εάν, λοιπόν, στις ηλικίες των 0 έως 3, όπου δεν έχουμε άλλο τρόπο για ν’ αντιδράσουμε απέναντι στα ερεθίσματα και στις πληροφορίες που λαμβάνουμε από το περιβάλλον – καθώς οι γνωστικές μας λειτουργίες δεν έχουν ακόμα επαρκώς αναπτυχθεί – βιώσουμε την απόρριψη, την εγκατάλειψη, την παραμέληση, την έλλειψη ενδιαφέροντος, την μη κάλυψη των βασικών μας αναγκών από τους κύριους φροντιστές μας (π.χ. της βιολογικής μας ανάγκης της πείνας, της ανάγκης για ασφάλεια και στοργή), τότε θα κωδικοποιήσουμε αισθητηριακά και συναισθηματικά τον φόβο, το άγχος, την απόρριψη, την ενοχή, την ντροπή και άλλα δυσφορικά συναισθήματα στο μέρος εκείνο του εγκεφάλου μας που συνδέεται με τα συναισθήματα και αποτελεί, κυρίως, το κέντρο του φόβου, και λέγεται αμυγδαλή. Αυτές οι συναισθηματικά κωδικοποιημένες πληροφορίες, καθώς το παιδί μεγαλώνει και καθώς και οι γνωστικές του λειτουργίες αναπτύσσονται περισσότερο, όταν εκείνο φτάσει στην ηλικία των 5 ετών, φθάνουν στον ιππόκαμπο, το μέρος εκείνο του εγκεφάλου μας που θα επεξεργαστεί τις πληροφορίες αυτές.

Από την ηλικία των 5 ετών και μετά οι αυτόματες σκέψεις του παιδιού, ‘’οι χτισμένες’’ πάνω στο κωδικοποιημένο π.χ. συναίσθημα του φόβου και το συναίσθημα του φόβου γενικεύονται παντού, σε όλες τις καταστάσεις της ζωής του. Όταν, λοιπόν, το παιδί στην ηλικία των 12 ετών, για παράδειγμα, έρθει αντιμέτωπο με μία κατάσταση που θα του προκαλέσει φόβο, τότε θα ενεργοποιηθεί η αμυγδαλή και το κωδικοποιημένο συναίσθημα του φόβου θα έρθει στο προσκήνιο. Αυτόματες αρνητικές σκέψεις και εικόνες θα έρθουν στον νου του και καθώς η προσοχή του είναι πάντοτε αρνητικά επικεντρωμένη στα γεγονότα της ζωής, αλλά και στα σωματικά του συμπτώματα (π.χ. εφίδρωση, ταχυκαρδία) που μπορεί εκείνη τη στιγμή να έχει και καθώς δεν έχει την ικανότητα της ρεαλιστικής ερμηνείας των καταστάσεων θα αντιδράσει αναποτελεσματικά απέναντι στην κατάσταση αυτή που θα του προκαλέσει τον φόβο και το άγχος. Όταν, λοιπόν, φτάσει, για παράδειγμα, στην ηλικία των 16 ετών και κάποια στιγμή έρθει αντιμέτωπο με μία πολλή ψυχοπιεστική κατάσταση, τότε μπορεί η άλλοτε έντονα αγχωτική του αντίδραση να εκδηλωθεί μέσα από μία πολύ έντονη κρίση, όπως μέσα από μία κρίση πανικού. Αυτή η στιγμή της εκδήλωσης για πρώτη φορά της διαταραχής του πανικού αποτελεί τομή στην εμπειρία για το άτομο, καθώς από το χρονικό σημείο αυτό και μετά το άτομο έρχεται πλέον συχνά αντιμέτωπο με τα συμπτώματα της διαταραχής του πανικού.

Θα σου πω κάτι, όμως, τώρα. Κάτι πολύ σημαντικό. Το σύμπτωμα, ο φόβος, όποιο κι αν είναι αυτό, μπορεί να αποδομηθεί πολύ εύκολα. Πως; Μέσα από την ατομική και την ομαδική θεραπεία. Μέσα από την ατομική θεραπεία, στην περίπτωση εκείνη όπου θέλεις να λάβεις προσωπική θεραπεία μόνο για εσένα και μέσα από την ομαδική θεραπεία, στην περίπτωση εκείνη όπου θέλεις να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να μοιραστείς την εμπειρία σου στο πλαίσιο του μοιράσματος της εμπειρίας σου με την εμπειρία των άλλων.

Και είναι ο μόνος τρόπος ξέρεις για να πάψει το εσωτερικό σου παιδί να φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο υποθέσεις ανολοκλήρωτες˙ είναι ο μόνος τρόπος η ψυχοθεραπεία, ο επαναπρογραμματισμός του υποσυνείδητου νου σου - στον οποίο είναι αποθηκευμένα τα πάντα, τα βιώματα, τα συναισθήματα, οι ενδοβολές, οι πεποιθήσεις, οι φωνές, οι επαφές - μέσω της κλινικής υπνοθεραπείας, η αναπλαισίωση της πλευράς του εαυτού σου που υποφέρει, η απελευθέρωση του εσωτερικού σου παιδιού από ο,τιδήποτε το βαραίνει, για να μην έρχονται στο προσκήνιο ξανά και ξανά συναισθήματα και σκέψεις από το παρελθόν όταν εσύ έρχεσαι αντιμέτωπος/η στο τώρα σου με γεγονότα που σου θυμίζουν όσα κάποτε βίωσες. Για να κλείσει, λοιπόν, αυτός ο κύκλος των μισοτελειωμένων υποθέσεων χρειάζεται να έρθεις σε επαφή με τα βαθιά θαμμένα οδυνηρά σου συναισθήματα, να τα αναγνωρίσεις, ‘’να τα αγκαλιάσεις’’ και να τα αντικαταστήσεις με πιο θετικά. Χρειάζεται να αναγνωρίσεις τις σκέψεις που βρίσκονται πίσω από αυτά τα συναισθήματα, να τις αμφισβητήσεις και να τις αντικαταστήσεις με πιο ρεαλιστικές και λογικές. Μα, κυρίως, αυτό που χρειάζεται είναι να στρέψεις την ματιά σου στο εσωτερικό σου παιδί, να ακούσεις τι έχει να σου πει, να το νιώσεις και να το συμπονέσεις για όλα αυτά που πέρασε.

 

Μέσα από την ομαδική θεραπεία, ειδικότερα, θα μπορέσεις να αποκτήσεις καλύτερη γνώση του εαυτού σου, των πτυχών του εαυτού σου που μπορεί να μην έχεις αναγνωρίσει, των ικανοτήτων σου και των δυνατοτήτων σου, των αδυναμιών σου, των στοιχείων εκείνων, δηλαδή, του εαυτού σου που θα μπορούσες να βελτιώσεις. Θα μπορέσεις, επίσης, να αναγνωρίσεις τις ανάγκες του εσωτερικού σου παιδιού για ασφάλεια, προσοχή, στοργή, αγάπη, κατανόηση και γνήσιο ενδιαφέρον. Θα μπορέσεις, έτσι, "να αγκαλιάσεις’’, κάποια στιγμή, το εσωτερικό σου παιδί και να του δώσεις όλη την φροντίδα και όλη την θαλπωρή που τόσο καιρό χρειάζεται.

Και θα είναι μία μοναδική στιγμή αυτή˙ η στιγμή όπου ο ενήλικας εαυτός σου θα συναντηθεί με τον μικρούλη εαυτό σου, "θα τον βάλει μέσα στην αγκαλιά του’’, "θα του αφήσει χώρο, αλλά και χρόνο για να κλάψει, να πενθήσει, να μοιραστεί τον πόνο του, την θλίψη του μαζί του’’. Και θα είναι αυτή η απίστευτα συγκινητική στιγμή όπου το εσωτερικό σου παιδί για πρώτη φορά, έχοντας πια απαλλαγεί από τα δυσφορικά συναισθήματα του παρελθόντος, θα μπορέσει να εκδηλώσει την χαρά του, την αισιοδοξία του, την ελπίδα του για μία ζωή καλύτερη˙ για μία ζωή αυθεντική, προσανατολισμένη στις δικές του ανάγκες και επιθυμίες.

Και τότε… από τότε και μετά θα μπορέσεις να δεις τη ζωή σου ν’ αλλάζει. Οι σκέψεις του ενήλικα εαυτού θα αλλάξουν και μαζί με αυτές θα αλλάξουν και οι συμπεριφορές του. Οι συμπεριφορές του θα αλλάξουν και θα αλλάξουν, έτσι, και οι σκέψεις του. Και ξέρεις γιατί; Γιατί το πληγωμένο, φοβισμένο, τραυματισμένο, αγχωμένο, θυμωμένο, ματαιωμένο, αυτό που υιοθέτησε τον γεμάτο ευθύνες ρόλο του σωτήρα όλων των μελών της οικογένειας, το επικριτικό προς τους άλλους και προς τον εαυτό, το γεμάτο με ενοχές, ανασφάλειες και δυσπιστία προς τον εαυτό εσωτερικό σου παιδί θα έχει, κυριολεκτικά, μεταμορφωθεί σ’ ένα παιδί χαρούμενο, απαλλαγμένο από τα βάρη και τις ευθύνες του παρελθόντος, γεμάτο ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον που έρχεται. Το εσωτερικό σου παιδί θα έχει αποφορτιστεί από οποιοδήποτε δυσφορικό συναίσθημα και από σκοτεινό θα έχει γίνει φωτεινό, και θα έχει φωτίσει, κατά αυτό τον τρόπο, και το μονοπάτι του ενήλικα εαυτού σου.

Και θα αναρωτιέσαι τώρα, αυτή τη στιγμή που θα διαβάζεις αυτό το κείμενο, μα πως θα μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά;

  • Στο πλαίσιο της ομαδικής θεραπείας θα υπάρξει, αρχικά, εστίαση σε καταστάσεις/γεγονότα που μπορεί να δυσκολεύουν τους συμμετέχοντες στη θεραπεία στο εδώ και τώρα τους.

  • Εν συνεχεία, θα υπάρξει διερεύνηση των γεγονότων του παρελθόντος, ώστε να εκτιμηθεί κατά πόσο το παρελθόν έχει επηρεάσει το παρόν τους.

  • Καθώς οι θεραπευόμενοι θα περάσουν από την άγνοια στη γνώση, όταν συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά τους συμβαίνει, τότε η θεραπευτική αλλαγή θα έχει αρχίσει να αποκτά σάρκα και οστά.

 

Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές και μέθοδοι της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και της Κλινικής Υπνοθεραπείας, όπως επίσης και της Μορφολογικής Θεραπείας/Θεραπείας Gestalt, της Υπαρξιακής Θεραπείας και της Θεραπείας των Καταστάσεων του Εγώ και πιο συγκεκριμένα:

  • Θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές υποβοήθησης της καλύτερης γνώσης του εαυτού, των δυνατών στοιχείων του και των αδυναμιών του, των αναγκών του και των επιθυμιών του στο πλαίσιο απόκτησης βαθύτερης γνώσης του εαυτού και ενδυνάμωσης του.

  • Θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση των θεραπευόμενων σε τεχνικές χαλάρωσης και εστίασης στο εσωτερικό σημείο ελέγχου και εστίασης του εαυτού τους, όπως είναι η διαφραγματική – κοιλιακή αναπνοή, η άσκηση προοδευτικής χαλάρωσης και ο διαλογισμός.

  • Θα γίνει αναφορά στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής και της υπνοθεραπευτικής διαδικασίας στο αγαπημένο μέρος, ως μέρος όπου θα μπορούν οι θεραπευόμενοι να μεταφέρονται νοητικά, προκειμένου να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά˙ στον κύκλο ως σημείο εστίασης του εαυτού για ασφάλεια και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, στο εσωτερικό δωμάτιο και στον εσωτερικό θεραπευτή.

  • Θα υπάρξει υποβοήθηση των θεραπευόμενων για αναγνώριση των αρνητικών αυτόματων σκέψεων τους και των δυσπροσαρμοστικών τους συμπεριφορών και μετατροπή τους σε πιο ρεαλιστικές και πιο προσαρμοστικές.

  • Θα χρησιμοποιηθεί εκπαίδευση των θεραπευόμενων στις διαλογιστικές τεχνικές, προκειμένου να μπορούν να επικοινωνούν με τον νου τους, με το σύμπτωμα, με τις Καταστάσεις του Εγώ τους.

  • Θα υπάρξει εκπαίδευσή τους, ώστε να γίνουν περισσότερο διεκδικητικοί˙ ώστε να εκφράζουν τις απόψεις τους, τα θέλω τους και τις ανάγκες τους χωρίς να φοβούνται˙ ώστε να εκφράζουν τα θετικά και τα αρνητικά τους συναισθήματα χωρίς κανένα δισταγμό˙ ώστε να μπορούν να βάζουν όρια, όποτε αυτό χρειάζεται.

  • Θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση των θεραπευόμενων σε τεχνικές ενσυνειδητότητας, προκειμένου να μπορούν να εστιάζουν στο εδώ και τώρα, στον εαυτό τους και στις στιγμές.

  • Θα υπάρξει αναδρομή στο παρελθόν μέσω της υπνοθεραπευτικής διαδικασίας, προκειμένου να υπάρξει απελευθέρωση των θεραπευόμενων από το κωδικοποιημένο π.χ. συναίσθημα του φόβου και αναπλαισίωση της πλευράς του εαυτού τους που υποφέρει.

 

Οι ομαδικές συναντήσεις είναι δίωρης διάρκειας, γίνονται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Skype ή Microsoft Teams. Στις ομαδικές συναντήσεις  συμμετέχουν έως 15 άτομα.

Προηγείται μιάμισης ώρας διά ζώσης ή διαδικτυακή ατομική συνεδρία για σχετική ενημέρωση και λήψη ιστορικού.

Κόστος πρώτης ατομικής συνεδρίας και ομαδικών συναντήσεων: 40 ευρώ.

Συντονίστρια της ομάδας είναι η κα Μαίρη Αντωνιάδου, Adv. Prof. Diploma Γνωσιακή Συμπεριφορική Κλινική Υπνοθεραπεύτρια, BA Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και MSc Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε email στο maryantoniad@gmail.com ή να καλέσετε στον αριθμό κινητού τηλεφώνου 6906895433.

bottom of page