top of page

1.

Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και Κλινική Υπνοθεραπεία

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Κλινική Υπνοθεραπεία (Cognitive Behavioral Hypnotherapy - CBH) και η Θεραπευτική Κλινική Υπνοθεραπεία (Therapeutic Clinical Hypnotherapy - ΤCH), ως κομμάτι της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Κλινικής Υπνοθεραπείας, αποτελούν δύο επιστημονικά τεκμηριωμένες και παγκοσμίως ευρέως χρησιμοποιούμενες από άρτια εκπαιδευμένους σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, διπλωματούχους επαγγελματίες, εξαιρετικά αποτελεσματικές φυσικές και αφάρμακες θεραπείες.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Κλινική Υπνοθεραπεία αποτελεί, ειδικότερα, ένα συνθετικό μοντέλο βραχύχρονης ψυχοθεραπείας δύο θεωρητικά και επιστημονικά τεκμηριωμένων προσεγγίσεων˙ της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (Cognitive and Behavioral Therapy - CBT) και της Κλινικής Υπνοθεραπείας (Clinical Hypnotherapy).

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία ως θεραπευτική προσέγγιση εστιάζει στη χρήση γνωσιακών και συμπεριφορικών τεχνικών, δανεισμένων από την γνωσιακή θεραπεία και την συμπεριφορική θεραπεία. Στόχος γενικότερος της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας είναι, ουσιαστικά, η αλλαγή της αντιληπτικής θέσης από την οποία βλέπει ο/η θεραπευόμενος/η τα πράγματα. Αλλάζοντας ο/η θεραπευόμενος/η την οπτική αντίληψης και κατανόησης των γεγονότων, αντιδρά με ρεαλιστικό τρόπο συναισθηματικά και συμπεριφορικά απέναντι σε αυτά. Στόχος ειδικότερος, συν τοις άλλοις, της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας είναι η υποβοήθηση του/της θεραπευόμενου/ης, μέσω της θεραπευτικής διαδικασίας, ως προς την αναγνώριση των δυσλειτουργικών του/της, μη ρεαλιστικών σκέψεών του/της, πεποιθήσεων και συμπεριφορών του/της και εν συνεχεία, η υποβοήθησή του/της ως προς την μετατροπή τους σε λειτουργικές και ρεαλιστικές.

Μέσα σ’ ένα κλίμα συνεργατικό εφαρμόζονται, έτσι, είτε στο πλαίσιο των θεραπευτικών συνεδριών, είτε ως ανάθεση εργασίας στο σπίτι, τεχνικές αυτοπαρατήρησης (παρατήρησης των σκέψεων, των συναισθηματικών και των συμπεριφορικών αποκρίσεων απέναντι στις διάφορες καταστάσεις) και γνωσιακής αναδόμησης (μετατροπής των γνωσιακά διαστρεβλωμένων σκέψεων και των δυσπροσαρμοστικών συμπεριφορών σε λογικές σκέψεις και σε προσαρμοστικές συμπεριφορές), ημερολόγια, όπως, για παράδειγμα, ημερολόγιο παρακολούθησης του τρόπου σκέψης, των συναισθηματικών, των σωματικών και των συμπεριφορικών αντιδράσεων του/της θεραπευόμενου/ης απέναντι σε αγχογόνες/φοβογόνες καταστάσεις, ημερολόγιο παρακολούθησης της συμμετοχής του/της σε δραστηριότητες και αξιολόγησης της προσωπικής του/της ικανοποίησης, ημερολόγιο παρακολούθησης του διατροφικού προγράμματος, των σχετικών σκέψεων και των συναισθημάτων, ημερολόγιο παρακολούθησης του ημερήσιου ύπνου, των ενεργειών πριν τον ύπνο, της έλευσης του ύπνου και της αφύπνισης από τον ύπνο, εφαρμογή λύσεων σε προβλήματα μέσω της νοερής απεικόνισης και εν συνεχεία μέσω της άμεσης εφαρμογής τους στην πράξη, τεχνικές σταδιακής έκθεσης του/της θεραπευόμενου/ης απέναντι σε φοβογόνα ερεθίσματα κλπ..

 

Χρησιμοποιούνται, επίσης, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Κλινικής Υπνοθεραπείας, τεχνικές ενσυνειδητότητας για την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, δηλαδή, του συστήματος χαλάρωσης του/της θεραπευόμενου/ης, την εστίαση στο εσωτερικό σημείο ελέγχου του εαυτού του/της και την εστίαση στο εδώ και τώρα, όπως εστίασης στον ρυθμό της αναπνοής του/της και σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός  του/της. Τεχνικές νευρογλωσσικού προγραμματισμού (NLP), όπως η τεχνική των δύο εικόνων, οι οποίες στοχεύουν στον επαναπρογραμματισμό του υποσυνείδητου νου και στην τροποποίηση της στάσης του/της θεραπευόμενου/ης απέναντι στις καταστάσεις της ζωής του. Τεχνικές ενδυνάμωσης του Εγώ, με στόχο την αυθεντική επαφή του/της θεραπευόμενου/ης με τον εαυτό του/της.

Η Κλινική Υπνοθεραπεία έρχεται αμέσως μετά την Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία να συμπληρώσει τη θεραπεία και να συμβάλλει με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στην απόκτηση νέας μάθησης από τον/την θεραπευόμενο/η. Εστιάζοντας στη χρήση της ήρεμης υπνοθεραπευτικής γλώσσας του/της υπνοθεραπευτή/τριας, την οποία και εντάσσει στο πλαίσιο της υπνοθεραπευτικής διαδικασίας ως μέσο ενεργοποίησης του συστήματος χαλάρωσης του/της θεραπευόμενου/ης, πετυχαίνει τον ως άνω στόχο με μεγάλη, μάλιστα, επιτυχία. Καθώς, πιο συγκεκριμένα, ο/η θεραπευόμενος/η βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης, δηλαδή, σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, μπορεί, έτσι, να μεταφέρει την προσοχή του/της από το εξωτερικό σημείο εστίασης και ελέγχου στο εσωτερικό σημείο εστίασης και ελέγχου του εαυτού του/της, μπορεί να εστιάσει στις πληροφορίες/στις ιδέες που του/της μεταφέρει ο/η υπνοθεραπευτής, μέσω του ειδικά γραμμένου για εκείνον/η υπνοθεραπευτικού σεναρίου και μπορεί, ως εκ τούτου, ν’ αποκτήσει νέα μάθηση.

Ο επαναπρογραμματισμός, λοιπόν, του ασυνειδήτου του/της, του μέρους αυτού του νου του/της, δηλαδή, που εδράζεται στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου του/της, στο οποίο είναι αποθηκευμένα τα πάντα – οι σκέψεις, οι αναμνήσεις, τα συναισθήματα, τα βιώματα – επιτυγχάνεται. Ο/Η θεραπευόμενος/η, έχοντας, πλέον, αποκτήσει νέα γνώση, μπορεί να σκέφτεται πιο λογικά και πιο ρεαλιστικά, μπορεί να μην ταυτίζεται με όλα τα σενάρια και με όλες τις σκέψεις – οι περισσότερες, μάλιστα, των οποίων είναι αρνητικές – του νου του/της, μπορεί να παίρνει πιο ορθολογιστικές αποφάσεις και να κάνει πιο αποτελεσματικές επιλογές, μπορεί ν' αξιοποιεί τις εσωτερικές του/της πηγές δύναμης στο πλαίσιο διαφόρων καταστάσεων της ζωής του/της, μπορεί να εντάσσει τις ικανότητές του/της, τις δεξιότητές του/της και τα δυνατά στοιχεία της προσωπικότητάς του/της όπου αυτό χρειάζεται, μπορεί να προσαρμόζεται αποτελεσματικά στα πράγματα, μπορεί να σκέφτεται και να λειτουργεί ενσυνείδητα, έχοντας απόλυτη επίγνωση των συνθηκών και των μεταβλητών του πεδίου.

Ποικίλα είναι τα θέματα, από πολύ απλά μέχρι και περισσότερο σύνθετα, τα οποία μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν και να ελεγχθούν αποτελεσματικά, μέσω της εφαρμογής της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Κλινικής Υπνοθεραπείας, όπως:

►   Θέματα διαπροσωπικών σχέσεων.

►   Μειωμένη αυτοεκτίμηση/αυτοπεποίθηση.

►   Αυξημένο αίσθημα ενοχής.

►   Αυξημένο αίσθημα ντροπής.

►   Θυμός.

►   Μειωμένη μαθησιακή ικανότητα.

►   Χρόνιο κάπνισμα.

►   Αυξημένο σωματικό βάρος.

►   Μειωμένη αθλητική επίδοση.

►   Τραύμα.

►   Χρόνιος πόνος.

►   Προετοιμασία για τον τοκετό.

►   Εμβοές και υπερακουσία.

►   Αγχώδεις διαταραχές, όπως η διαταραχή άγχους αποχωρισμού, η επιλεκτική βωβότητα, η κοινωνική αγχώδης διαταραχή (κοινωνική φοβία), η ειδική φοβία (φοβία για το αεροπλάνο, ζωοφοβία, κλειστοφοβία, φοβία για την ένεση κλπ.), η διαταραχή πανικού, η αγοραφοβία και η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.

►   Διαταραχές της διάθεσης, όπως η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, η επιμένουσα καταθλιπτική διαταραχή (δυσθυμία) και η προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή.

►   Ιδεοψυχαναγκαστικές και συνδεόμενες διαταραχές, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η σωματοδυσμορφική διαταραχή.

►   Διαταραχές σωματικών συμπτωμάτων και συνδεόμενες διαταραχές, όπως η διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων και η διαταραχή άγχους ασθένειας (υποχονδρίαση).

►   Διαταραχές σίτισης και πρόσληψης τροφής και κυρίως, η διαταραχή της υπερφαγίας.

►   Η διαταραχή αυπνίας από τις διαταραχές ύπνου και αφύπνισης.

►   Σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως η καθυστερημένη εκσπερμάτιση, η πρόωρη (πρώιμη εκσπερμάτιση), η διαταραχή στύσης, η γυναικεία οργασμική διαταραχή, η διαταραχή γυναικείου σεξουαλικού ενδιαφέροντος/διέγερσης και η ανδρική διαταραχή υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας.

►   Διαταραχές της προσωπικότητας και κυρίως, η αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας και η εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας.

 

Σημειώνεται ότι για όλες τις περιπτώσεις εκείνες όπου χρειάζεται να αποκλειστεί ο ιατρικός παράγοντας ή η λήψη ουσιών, όπως και για εκείνες τις περιπτώσεις όπου χρειάζεται συμπληρωματικά και ιατρική παρακολούθηση κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθηση από ψυχίατρο ή/και από αντίστοιχης ειδικότητας γιατρό/επαγγελματία, όπως παθολόγο, ενδοκρινολόγο και διαιτολόγο - διατροφολόγο.

bottom of page